Kötü yönetici ile nasıl çalışırsınız?

kötü yönetici Bir profesyonelin kariyerinde başına gelebilecek hem en kötü, hem de en iyi olaylardan biridir kötü yönetici ile çalışmak. Benim başıma gelmişti. Kim olduğu, nasıl olduğu mühim değil ama bu yöneticinin ‘kötü’lüğünden kaynaklı yaşadıklarımdan dolayı çok üzüldüğümü hatırlıyorum.

Kötü yöneticiye rastgelen bir genç, kötü ile adeta kötüleşir. Hele ki, tecrübesi de az ise kimi zaman gerçekten bir çıkmazda bulur kendisini. Örneğin benim sinirsel sistemimdeki olumsuz etkilenme yüzünden sağ kaşım durmaksızın seyirmeye başlamıştı, kaşımın hareketini engellemek için elimle onu tutmak zorunda kalırdım. Bir de seyirmenin aday mülakatı esasında başladığını düşünün,  traji komik sahneler. Aday şaşkın, mülakatı yapan ben mahçup.

Kötü yöneticinin ‘kötü’ tarafı sizi normal düşünme sürecinizden koparıp akıl dışılığa itmesidir. Sürekli onun yanlış davranışlarının nedenini bulmaya çalışırsınız. Cevaplara ulaştığınızda da birşey farketmez çünkü bir yöneticiyi değiştirmek aslen sizin ne yetki, ne güç, ne de ilgi alanınızda değildir.

Kötü yönetici neden kötüdür?

1. Bilgi seviyesi düşüktür; kendisini geliştirmez, ezbercidir, değişim yönetiminin ne olduğunu bilmez, statükocudur, hiçbir yeniyi kabul etmez, vs.
2. Yetkinlik seviyesi düşüktür; lider vasfı yoktur, vizyonist değildir, proje ve zaman yönetiminden anlamaz, iş/süreç geliştiremez, kıskançtır, dinlemez, okumaz, vs vs.

Peki, kötü yöneticiden ne öğrenirsiniz?

Elbette ‘kötü’ yöneticinin ne demek olduğunu, ileride hangi hataları asla yapmamanız gerektiğini ve kendi sabır katsayınızı.

Eğer ‘kötü’ yönetici nedeniyle ‘iyi’ şirketinizden istifa etmek istemiyorsanız ne yapabilirsiniz? … en azından bir süre için …

1. Kötüyü inceleyin. Yöneticinizin ‘kötü’ vasıflarını, onun kötüleşmesine neden olan etkenleri saptayın.

2. Kötüyü çözümleyin. Yöneticinizde saptadığınız kötü yönleri, davranışları ortaya çıkarmayacak şekilde davranışlar geliştirmeyi kendinize öğretin ve onun damarına basmayın.

3. Kötülüğü kişiselleştirmeyin. Yöneticiniz her ne kadar kötü olursa olsun, onun tek kurbanı siz değilsiniz. Bu düşünceden hareketle yöneticinize daha objektif yaklaşabilirsiniz.

4. Kötülük ile uzlaşın. Kötü yöneticinin olumsuzlukları ile eninde sonunda siz de karşılaşacaksınız. Bu nedenle kendinize farklı senaryolar üzerinden ön hazırlık yapın. Olay gerçekleştiğinde duygularınızdan ziyade mantığınızla hareket etmek ihtimaliniz artabilir.

5. Uzaklaşma zamanını saptayı. Kötü yönetici ile çalışmak tecrübesini nerede bırakmanız gerektiğini saptamaya çalışın. Sakın süreyi öyle ya da böyle uzatmayın.

“Kötü yönetici ile nasıl çalışırsınız?” üzerine 4 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir