Hayatım Bir A4 Üzerinde

Uzaya yolculuk

“Uzaya kendi bütçen ile çıkıyorsun”

Bundan on bir yıl kadar önce girdiğim ‘Zihin Haritaları’ eğitimde eğitmenimiz bizden elimize boş bir A4 sayfa ve kalem almamızı istemiş, ardından da A4 sayfayı ortasından dört eşit parçaya bölmemizi söylemişti. Bu dört eşit parçayı saat yönünde isimlendirdik;

1. parça hayatımızın 0-1 yıllık dönemini

2. parça hayatımızın 2-5 yıllık dönemini

3. parça hayatımızın 5-10 yıllık dönemini

4. parça hayatımızın 10 yıl ve ilerisini sembolize ediyordu.

Sonrasında eğitmen bizden hayatımızı, hedeflerimizi, özlemlerimizi, hayallerimizi düşünmemizi talep etti. Amacımız kafamızdan geçenleri önümüzdeki dört eşit parçaya bölünmüş A4 sayfa üzerine ister yazarak, ister resimleyerek aktarmaktı.

1. parça yani 0-1 yıl kolay oldu. İş ve hayat hedefleri, hayalleri bir nefes ötedeydi nede olsa. 2. parça nispeten düşündürdü. Alternatifler, bilinmezler arttı. 3. parçaya geldiğimde bayağı bir durdum ben ne istiyorum gibisinden. Hem akılcı, hem de hayalci olmak lazımdı; bir ayak yerde, bir ayak havada. 4. parçaya geldiğimde ise iki ayağımı da yerden kaldırdım ve uçtum.

Aradan 11 yıl geçti ve ben o A4 sayfayı hiç atmadım. Kağıt sarardı, ben yaşlandım. Ama o gün eğitimde sayfa üzerine işlediklerimi hep takip ettim, hiç unutmadım.  Şimdi eminim merak ediyorsunuz hedeflerimi gerçekleştirdim mi, hayallerime kavuştum mu? … ufak tefek zamansal sapmalarla çoğuna evet. Bir tek 10 yıl üzeri için “uzaya gitmek” hayalimi bir füze içine kendimi çizerek göstermiştim, ona halen pek bir uzak gibiyim.  😀

Haydi, şimdi hep beraber (ben de dahil olmak üzere) elimize boş bir A4 alalım ve başlayalım yazmaya, resmetmeye. (ben resimler yapıyorum) Gelecek adına atılan ilk önemli adım onu biraz daha sistematik düşünmekten başka birşey değildir. Bu egzersiz de zihnimize gerekli talimatları vermenin en eğlenceli yolllarından biri herhalde.

Benim 10. yıl ve üstü bölümümde yine ‘füze içinde uzaya giden ben‘ olacak, kimbilir? …

😉

“Hayatım Bir A4 Üzerinde” üzerine 5 yorum

  1. Hemen aldık kağıdı elimize, yeni yıla girerken hep yazarım ama 0-1 tarzı oluyor onlar geneli. Bu ise uğraştırıcı ve güzel olacak, Sevgiler

  2. Bu tür kişisel gelişim çalışmalarını çok seviyorum. Bunun için minik şirin bir defterim var. Yazmak, yazarak çözümlemek ve kendini keşfetmek çok iyi geliyor.
    sevgiler:)

  3. A4 denince aklıma hep basmakalıp CV geliyor. Zannımca bu CV den de öte bir şey.Sevdim bunu 🙂

    Bu yazınızı okuduktan sonra hemen kağıt kaleme sarıldım,hedeflerimi ve hayallerimi dört döneme ayırdım. Her ne kadar kariyer hayatımın ortalarında olsam (sıfırdan başlasam) da Tanrı nefes verdiği sürece değer/proje üretmeye,topluma bir şeyler sunmaya çalışacağım.

    Size ve okuyucularınıza

    Sevgi ve saygılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir