12 Adımda İK’cılar İçin Sosyal Medya (3)

İnsan kaynakları bölümlerinin sosyal medyayı ele alırken izlemelerini tavsiye ettiğim 12 adımdan 6,7,8.sini sizlerle paylaşmaya devam ediyorum:

6. İşbirliği

İnsan kaynakları bölümleri sosyal medyada tek başına çalışamaz. Sosyal medyaya giriş insan kaynaklarının iş süreçlerini hem genişletmiş, hem de zenginleştirmiştir. Sokaktaki insana büyük kitleler halinde dokunabilmek çok farklı iş disiplinlerini bilmeyi, takip etmeyi gerektirir. Pazarlama, kurumsal iletişim, müşteri ilişkileri, medya planlama, reklam, halkla ilişkiler, satış, hukuk, bilişim teknolojileri  sosyal medyadaki faaliyetleri süresince sürekli bir araya gelmesi gereken bölümlerdir. Hatta insan kaynakları bölümleri oluşturacağı geniş tabanlı ‘Sosyal Medya Kurulu” ile bu bölümlerin her projede üretken katılımını sağlayabilir.

İnsan kaynaklarının şirket içindeki en kritik iş ortağı ise şirket çalışanlarıdır. Sosyal ağlarda veya kariyer blogunda içerik üretmek üzere sosyal medyayı aktif kullanan, blog sahibi olan şirket çalışanlarından destek talep edilebilir.

İnsan kaynakları bölümlerinin sosyal medyadaki faaliyetlerinin geliştirilmesi, uygulanması ve ölçümlenmesinde sadece iç kaynak kullanımı yeterli olmayacaktır. Bu kapsamda dijital  ajanslar ve sosyal medya takip hizmeti veren kuruluşlar sürecin birlikte yürütüldüğü dış kaynaklar olarak tanımlanabilir.

7. İşletme

İnsan kaynakları bölümlerinin sosyal medya uygulamalarını nasıl işleteceğine dair kaynak planlamasını çok iyi yapması gerekmektedir. Bölüm içinden kimlerin hangi sorumluluklara sahip olacağı, şirket çalışanları arasından kimlerin, nasıl sürece destek verecekleri, şirket dışından hangi tedarikçiler ile nasıl çalışılacağı cevaplanması gereken öncelikli sorular arasındadır.

Sosyal medya uygulamalarının her geçen gün genel toplamdaki iş yükü oranını  arttırıyor olması kısa sure sonra insan kaynakları bölümlerinde ‘İnsan Kaynakları Sosyal Medya Uzmanı’ kadrolarının açılması sonucunu doğuracağını söylemek yanlış olmaz.  Sosyal medya, insan kaynakları için de uzmanlaşılması gereken bir dal olarak iş değerlendirmesindeki yerini alacaktır.  

8. Teknoloji

İnsan kaynakları bölümlerinin adapte olmakta zorlandıkları teknoloji faktörü sosyal medyanın ana girdisidir. Dolayısıyla insan kaynakları sosyal medya kullanımı ile yıllardır köşe bucak kaçtığı teknolojinin tam göbeğine düşmüştür. Artık sosyal medyada geliştirilecek uygulamalarda kullanılacak teknolojileri bilmek, teknolojik gelişimleri takip etmek artık insan kaynaklarının görev tanımına girmiştir.

9. Deneme

 

(yazının son bölümü için 15 Şubat 2013 Cuma günü Kaynağım İnsan’a uğrayın)

Yazının 1. bölümünü okumak için tıklayın.

Yazının 2. bölümünü okumak için tıklayın.

Yazının 4. bölümünü okumak için tıklayın.

“12 Adımda İK’cılar İçin Sosyal Medya (3)” üzerine 3 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir