Diplomasi – Henry Kissinger

DİPLOMASİ

İnsan kaynakları yönetimi ile pek ilgisi olmayan bir kitap gibi göründe de Henry Kissinger’ın Diplomasi eseri gerek yaşadığımız dünyanın işletim sistemini anlamak, gerekse dünya tarihini yazan pek çok önemli karakterin bireysel performanslarını öğrenmek etmek için mükemmel bir kaynak.

Henry Kissinger, ABD dış politikasına damga vurmuş bir devlet adamı. 1973-1977 yılları arasında Dışişleri Bakanı olan Kissinger, 1973 Nobel Barış Ödülü’nün de sahibi. Diplomasi kitabını okurken Kissinger’ın öncelikli olarak dünya tarihi bilgisine hayran kalıyorsunuz. 15. yüzyıldan başlayarak Fransa, Almanya, İngiltere, Avusturya-Macaristan, Rusya arasında ilerleyen Avrupa diplomasi tarihi yer yer Osmanlı İmparatorluğu’na da dokunuyor. 20. yüzyıla gelindiğinde ise ülkesini çok seven ve gurur duyan bir devlet adamının ABD merkezli bakış açısıyla 1. ve 2. Dünya Savaşlarını, Kore ve Vietnam Savaşlarını, iki kutuplu dünyada Rusya ile olan Soğuk Savaş dönemini ve Rusya’nın çöküş hikayesini soluksuz okuyorsunuz.

Şunu itiraf etmeliyim; Diplomasi kitabını okurken bizlere öğretilen, anlatılan tarihin tek yönlülüğünü/dar açılılığını farkettim. Avrupa’nın en etkili devletlerinin yüzyıllar boyunca birbirleri ile olan pek de “sevgi dolu olmayan” ilişkilerinin boyutlarını okumak, şu anda Avrupa Birliği çatısı altında birleşmeye çalışan bu devletlerle empati kurmamı sağladı. Kitabın son bölümünde Kissinger’ın 21., hatta 22. yüzyılın nasıl ilerleyeceğine yönelik ilgi çekici öngörülerini okumak da heyecan vericiydi. Sözün özü, Diplomasi kitabını bitirdiğimde “bu kitabı okumadan öncesi ve sonrası” şeklinde uluslararası ilişkiler ve G-8 ülkeleri üzerine net bir farkındalık sağladım diyebilirim.

Henry Kissinger’ın diplomasi tarihine damga vuran insanların karakterleri ile bağlantılı performanslarını ele alış şekli ise bütün İK’cıları kıskandırabilir. Sanırım kitabı bu kadar beğenmemin ana nedeni, tarihe mal olmuş onlarca önemli insanı geri bildirim görüşmesi yapıyor kıvamında okuyucusuna sunabilmesidir.

Henry Kissinger’ın Diplomasi eseri okuması ve değerlendirmesi kolay bir kitap değil. Kitapta her bölümü okurken farklı kaynaklardan anlatılanı derinleştirme ihtiyacı duyuyorsunuz. Ama diyorum ki; varsa sizin de verecek dört ayınız, bu kitabı mutlaka okuyun. Algınız, aklınız, fikriniz açılır.

“Diplomasi – Henry Kissinger” üzerine 3 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir