Khan Akademi Eğitimin Geleceği Mi?

Bir anne çocuğu için en çok ne ister?

Elbette çağdaş, onu geleceğe hazırlayacak bir eğitim.

Bir anne ister ki, çocuğunun aklı, fikri açık olsun, bilgiyi öğrensin, düşünsün, araştırsın, sorsun, sorgulasın, merak etsin, yaratsın, üretsin. Mutlu olsun.

Bu yazdıklarımı okuyanların eminim yüzlerinde belki kekre, belki alaycı, belki de hayalci bir tebessüm belirdi.

“Neredeeee bu memlekette?” dediniz.

.

21. yüzyıl dünyası insana geçtiğimiz yüzyıla kıyasla çok farklı yetkinlikler tanımlıyor; çeşitliliğe inanç ve saygı, yenilikçilik, girişimcilik, öğrenme çevikliği, yaratıcılık, açık iletişim, değişime açıklık, ileri seviyede kişisel farkındalık.

Bir İK uzmanı ve anne olarak ben size söyliyeyim; bu yetkinliklerin bir tanesine bile mevcut eğitim sistemsizliğimiz ve vizyonsuzluğumuz ile ulaşamayız. Nereden mi biliyorum? Dünya inovasyon endeksine bakın; 68. sıradayız. Lütfen linki açın ve bizden yukarıdakilere bir bakın, sonra da aşağıdakilere. Ne düşünüyorsunuz? Ben, bir sıra daha düşersek, bunalıma girebileceğimi düşünüyorum.

2023’de dünyanın en büyük on ekonomisinden biri olmaya adayız. Peki, hangi sıfatla?

Emin olun bu halimiz ile “yenilikçi, girişimci, yaratıcı, fark yaratan, değişim odaklı, çeşitlilik bilinci yüksek, bilim üreten” sıfatları ile değil. Ama belki ufku pek açık bir bakanın dediği gibi, “ara eleman yetiştiştiren ülke” şeklinde olabilir !!

.

Dersaneler kapanıyor. Eğer dersaneler ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın performansını karşılaştır ve bir karar ver deseniz, ben “Milli Eğitim Bakanlığı’nı kapatın” derdim. Milli Eğitim Bakanlığı’nı tenceredeki yemeği yakan aşçıya benzetiyorum. Dersaneler de yanık kokusunu yok etmeye çalışan davlumbaz. Aşçı davlumbazı dövüyor, sanırsınız yemeği yakan davlumbaz…

Üniversiteyi dersaneye gitmeden ve okul kursunu da yarıda bırakarak kazanmış bir kişi olarak sorun için “nereye çekseniz oraya sonsuz uzar” diyorum. Ne Milli Eğitim Bakanlığı’nın söylemlerine, ne de dersanelerin gerekliliğine inanmıyorum. Bir anne olarak aklımı itiş kakışa değil, çözüme yormaya çalışıyorum.

Derken karşıma Khan Akademi çıkıyor. 🙂

Khan Akademi, Salman Khan’ın ilk öğretim-lise dönemi çocuk ve gençler için yapılandırdığı yenilikçi bir sanal eğitim ve koçluk modeli. Bir sosyal sorumluluk faaliyeti. Şu anda STFA, Khan Akademi’yi Türkiye’ye, içeriğini Türkçe’ye çevirerek kazandırmaya çalışıyor.  Dilimize çevrilmiş olan içerik üzerinden portalı inceleyebilir, aşağıda da Salman Khan’ın TED konuşmasını akademinin nasıl bugünlere geldiğini anlamak için dinleyebilirsiniz.

 

 

Khan Akademi, Türkiye’de şu an pilot okullarda kullanılıyor. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde de bütün sistem ve içerik dilimize çevrildiğinde asıl etkisini kanımca gösterecek. Eğitimcinin, öğrencinin, velinin öğrenme vizyonu değişecek, gelişecek. Baksanıza, Bill Gates “ben artık çocuklarıma matematik çalıştırmıyorum, Salman Khan çalıştırıyor” demiş. Böylesi bir söyleme “nedir ki hikmeti?” diyerek ciddi kulak kabartmak gerek.

Khan Akademi’nin ingilizce versiyonuna hemen üye olmanızı tavsiye ederim. Karşınıza sizin matematik seviyenizi analiz etmek üzere 8-10 soruluk bir test gelecek. Test diyorum ancak sorular çoktan seçmeli değil. Sadece matematik işleminin sonucunu bulup boş kutucuğa yazıyorsunuz.

Sonrasında Khan Akademi seviyenizi belirliyor ve sistemdeki istediğiniz matematik konusunda kendinizi geliştirecek sanal eğitimleri almaya başlıyorsunuz. Yapı üzerinden matematik haricinde fen bilimleri, iktisat, sosyal bilimler, sanat gibi pek çok konuya dair binlerce eğitim videosuna da ulaşabiliyorsunuz.

Khan Akademi’yi sadece öğrenciler değil, öğretmenler de çok aktif kullanabiliyor. Zaten Khan Akademi’yi cazip kılan bir diğer özellik de bu. Öğretmenler, Khan Akademi ile birlikte tahta başında ders anlatan sıkıcı insan konumundan, öğrencilerin seviyelerini dijital ortamda birebir takip ederek onlara ihtiyaç duydukları desteği sıcağı sıcağına verebilen koç konumuna taşınıyor.

Açıkçası Khan Akademi’nin beni en çok etkileyen özelliklerinden biri de yazılım teknolojisi oldu. Nasıl anlatsam … şiir gibi. İnsan yazılım içinde dolaştıkça heyecanlanıyor, ilginç bir şekilde kendisini güvende hissediyor. Eğitim konusunda “özlediğimiz” bir duygu.

Şimdi sizden ricam, lütfen Khan Akademi’yi mevcut veya gelecekte sahip olacağınız çocuklarınız için inceleyin. Ne istediğimizi bilirsek, gerekli yerlere vereceğimiz mesajlar da netleşir.

Ben diyeyim Khan Akademi, siz deyin başka bir model, benim tek isteğim kızımın dünya standartlarında eğitim alması ve aydın bir dünya vatandaşı olarak, kızlı erkekli mutlu hayat sürmesi.

Ve biliyorum ki, olacak. Biz gerçekten istedik mi, herşeyi başarırız. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir