Sosyal Medya İK Vaka Analizi: Ernst & Young Türkiye #vergimaratonu

Şubat 2013’ü kendi çapımda “Sosyal Medya ve İnsan Kaynakları” ayı ilan ettim.

İlk icraatim Sosyal Medyanın İnsan Kaynakları Süreçlerine Faydaları başlıklı yazımı yayınlamak oldu.

Ardından dört bölümden oluşan İnsan Kaynakları İçin 12 Adımda Sosyal Medya yazı dizimi sizlerle paylaştım.

Son olarak da sosyal medyada son günlerde takip altına aldığım başarılı bir vaka çalışması üzerinden konuyu toparlamak istiyorum:

Ernst & Young Türkiye Sosyal Medya İK Uygulamaları

Başlangıç olarak Ernst & Young Global’in bütünsel olarak sosyal medyada ne yaptığına bakalım.

Şimdi de Ernst & Young İnsan Kaynakları ekibinin 12 adımda sosyal medya süreçlerini nasıl yürüttüklerini analiz edelim.

1. Liderlik

Ernst & Young Türkiye Başkanı Mustafa Çamlıca’nın gülen yüzünden sadece E&Y Türkiye’nin sadece aradığı değil, çalışanların sahip olduğu bütün yetenek ve değere kapılarının açık olduğunu öğreniyoruz. Bu ana videoyu destekleyici alt videolar hazılanabilir. Videonun altındaki yorumların okumasını da tavsiye ederim. Sosyal medyanın taşıdığı riskler adına güzel örnekler var.

2. Sosyal Medya Politikası

Ernst & Young’ın sosyal medyanın kullanımı üzerine içeride bilinçli bir şekilde hareket ettiğini ve sosyal medya politikasını oluştırduğunu yeni mecranın riskleri üzerine yaptığı araştırmadan anlayabiliriz.

3. Stratejik Amaç, Planlama, Hedefler ve Ölçütler 

Kurumun içinden biri olmadığım için sizlerle bu konuda incelemem doğrultusunda kendi hazırladığım aşağıdaki analiz görselini paylaşabilirim. Ernst & Young Türkiye İK ekibinin, bütün sosyal ağ uygulamalarında işveren markasını güçlendirmek ve hedeflediği insan kaynağını kendisine çekmek hedeflerini çok net görebiliyoruz. Linkedin, E&Y Türkiye tarafından kullanılmıyor ancak globalde var. Buradan E&Y Türkiye’nin kıdemliden ziyade genç yeteneklere odaklandığını anlayabiliriz.

Ölçümleme açısından, örneğin Vergi Maratonu Yarışıması’nın kritik performans indikatörleri (KPİ) arasında toplam gelen başvuru, başvuru sahiplerinin profilleri, sosyal medyadaki yayılma (yorum, beğeni, yönlendirme, vs) gibi ölçütler kanımca vardır.

4. Kıyaslama (Benchmark)

Ernst & Young Türkiye İnsan Kaynakları ekibinin başka kurum ve sektörlerden önce kendi global yapısı ile kıyaslama yapabilmek gibi bir lüksü bulunuyor. Diğer taraftan kendi yapısı içinde E&Y Türkiye İK ekibinin sosyal medyada dünyadaki çoğunluk ülke İK ekiplerinden çok daha etkin olduğunu gözlemledim. 🙂

5. Eğitim

Kurum içinde sosyal medya kullanımı konusunda farkındalık olduğunu düşünüyorum. Ancak eğitim alıp, alınmadığı yine benim ulaşamadığım bilgilerden.

6. İşbirliği

Böylesi uygulamaları geliştirmek ve içerik üretmek için E&Y Türkiye İK ekibinin hem şirket içinden, hem de dış kaynaklarla yoğun işbilirliği yaptığını çok net görebiliyoruz.

7. İşletme

E&Y Türkiye’nin sosyal medya uygulamalarını işletme konusunda başarılı olduğunu hem bir sosyal medya içerik üreticisi, hem de bir tüketici olarak söyleyebilirim.

8. Teknoloji

Sosyal medya uygulamaları birbiri ile entegre bir şekilde çalışıyor. Bunun haricinde büyük maliyetleri olabilecek özel bir uygulama geliştirildiğini görmüyoruz.

9. Deneme

E&Y Türkiye İK ekibinin ilk kullandığı sosyal ağlar Facebook ve Twitter olarak görünüyor. Önümüzdeki günlerde stratejik amaç ve hedefleri doğrultusunda belki ayrı bir Youtube Kariyer kanalı veya Linkedin hesabı görebiliriz. Fotoğraflarını Flicker’da açacakları E&Y Türkiye Kariyer hesabında tutabilirler. Kurumsal kariyer sayfasına podcast’ler yükleyebilir, sektör çalışanları ve eski-yeni E&Y çalışanlarının bir araya gelip yazışabilecekleri topluluklar açıp işletebilirler.

10. İçerik

Ernst & Young Türkiye İK ekibinin kurup işlettiği sosyal medya içeriklerini görelim:

Ernst & Young Kariyer

Ernst & Young’ın globalde  Taleo Talent Exchange ‘i kullandığını görüyoruz. Taleo’yu geçen yıl bu zamanlarda Oracle satınalmıştı.  Taleo Talent Exchange kurumlara kendi aday veri tabanlarını kurmak servisini veren web tabanlı bir çözüm ortağı. Buradan hareketle Ernst & Young’ın globalde ERP olarak Oracle kullandığı sapmasını yapmak da yanlış olmaz herhalde. 🙂

Ernst & Young Vergi Maratonu – Yarışma

Ernst & Young Türkiye Vergi Maratonu Başvuru

Ernst & Young Türkiye Vergi Maratonu 2012 Ödül Töreni Videosu

Facebook

Ernst & Young Türkiye Facebook Kariyer Sayfası

Ernst & Young Türkiye Kariyer videosu

Twitter

Ernst & Young Türkiye Kariyer

ÖNEMLİ: Okuduğum kadarıyla, Ernst & Young ekibi, 27 şubat 2013’de saat 19:00-20:00 arası #vergimaratonu hashtag’i ile 2013 yılı Vergi Maratonu yarışması ile ilgilenen gençlerin sorularına cevap verecek.

11. Monitoring

Sosyal medyadaki bütün aktivitelerin monitoring-gözlemlemesi için dış kaynak kullanımına gidildiğini tahmin ediyorum.

12. ROI

Elbette elimde hiçbir rakam yok. Ancak biz tüketiciler ve İK’cılar nezninde Ernst & Young Türkiye İK bölümünün sosyal medyaya yaptığı bu “çalışma-yatırım” çok yerinde ve başarılı. Dolayısıyla bütün İK ekibini tebrik ediyorum, önümüzdeki günlerde gelişerek devamını bekliyorum, umuyorum 🙂

“Sosyal Medya İK Vaka Analizi: Ernst & Young Türkiye #vergimaratonu” üzerine bir yorum

  1. İpek Hanım

    Sosyal medya ve İK ilişkisini sayenizde Şubat ayında dolu dolu yaşadık.Üstüne vakaa analizi mükemmel oldu.

    Kurumlar için sosyal medya sadece bir siteye sahip olmaktan çok daha fazlasını ifade ediyor.

    İnşallah gerek yerel gerekse ulusal bazda şirketler yukarıda açıkladığınız örneğe benzer çalışmalar da bulunurlar.

    Paylaşımınızdan ötürü size teşekkür ederiz.

    Emeğinize sağlık.

    Sevgilerimle

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir